lørdag den 19. juli 2014

En badetur der tog en uventet drejning.



Solvejg vil gerne bade og jeg går med for at dokumentere. Jeg synes at vandet er for koldt og for vådt på denne årstid. På vej til Hullehavn passerer vi Svanekegården. De har et flag ude og vi kan se at der er reception.

Vi går lidt nærmere og kan se at der faktisk er tale om en fernisering. Mit beskedne jeg byder mig at holde mig lidt tilbage men Solvejg er allerede gået ind og der bliver vi mødt af en smilende og aldeles inkluderende værtinde. Hun giver os hånden og byder os velkommen. Vi får et glas vin og defilerer rundt og kikker. Der er  vel en snes mennesker og de ser alle betydningsfulde ud og ser ud til at kende hinanden og kunstneren.  Kunstværkerne er til en start lidt svære at tyde, dels teknikken og dels motiverne. Kunstneren, kan vi se, hedder Karin Birgitte Lund. Det er nok en lokal Bornholmer der i sin høje alder har fået lov til at udstille her på den fine Svanekegården.

Vi vil forlade stedet – Solvejg var jo på vej ud for at bade – og defilerer hen mod udgangen. Men nu begynder man at holde taler. Det kan vi da lige få med, måske kan vi lære lidt mere om kunstneren.  Det er den inkluderende værtinden i den spraglede kjole der taler. Byder velkommen og præsenterer kunstneren. Hun annoncerer også en overraskelse, og det er her det hele tager en uventet drejning. Der vil være en lille happening i  koncertsalen ved siden af hvor kunstnerens familie vil optræde. Og familien er ikke hvem som helst. Manden er ingen ringere end Pelle Gudmundson-Holmgren den store danske klassiske komponist. To døtre og en søster vil også optræde ved denne overraskelse.

Karin Birgitte Lund får ordet og fortæller om sin kunst. Der er dels tale om tegninger og dels om malerier og i denne samling også tryk. Karin går tæt på sine motiver det er derfor det er svært at tyde dem. F.eks et udsnit af et hjørne af en græsk søjle, eller  overfladestrukturen på de træstativer hvorpå man lægger bådene når de skal males. Med deres malerpletter i forskellige farver. Hun fortæller at hun engang fascineredes over stænkene på stænklapperne på en lastbil der kørte med asfalt. De gode orangeklædte arbejdere havde svært ved at forstå det, når hun lå på knæ og fotograferede disse lapper og det hjalp ikke, at de fik at vide at  hun var billedkunstner.
Vi forstår nu at hun ikke bare er en lokal kunstner. Hun er nok den kunstner der har det største oplag overhovedet – det er hende der har lavet motiverne til vore pengesedler. Og for at det ikke skal være nok, har hun også lavet illustrationerne til den nye oversættelse af de islandske sagaer.

Vi bliver med vore glas i hånden vist over i den lille koncertsal og sætter os tilrette. Et fint lille sted med blå stole og cafeborde. En lille scene med et flot flygel er der også.

Den næste halve time bliver en uforglemmelig oplevelse. Selv om Pelle Gudmundson-Holmgren er en ældre herre på 82 er han både viril og særdeles humoristisk. Han præsenterer programmet.
Den første datter er koncertpianist og spiller et flot stykke af en tjekkisk komponist. Et stykke hvor det store tema bliver brudt ned i små fragmenter der gentager sig igen og igen. En fin hilsen til Karin Birgitte Lunds kunst.
Den næste datter læser sin egen lyrik op. Hun er en fantastisk oplæser og hendes digte er både underfundige og humoristiske.

Til slut er det kunstnerens søster der synger en række sange som Pelle Gudmundson-Holmgren har sat i musik. Den store komponist sidder selv ved flyglet. Fine digte af bl.a. Tove Ditlevsen. De slutter af med Holmgrens udgave af H.C.Andersens ”I Danmark er jeg født”.  

Vi går derfra og tænker at det greb da pludselig om sig. Solvejg skulle jo bare ned for at bade i Hullehavn.

NB. en lille Youtube med Pelle Gudmundson-Holmgrens "I Danmark er jeg født"
http://www.youtube.com/watch?v=qFPS7-gg8Ng