mandag den 10. november 2014

Blandt gule paraplyer i Hongkong

The Yellow Umbrella Revolution er en bevægelse der forsøger at gøre modstand mod Kinas forsøg på at ”justere” demokratiet i Hongkong. Kina vil såmænd blot have lov til at godkende de kandidater der stiller op til ledelsen af Hongkong. Men hvis man i Hongkong ikke selv kan få lov til at bestemme hvem der skal  lede byen, uden at Beijing skal godkende kandidaterne på forhånd, så er det jo ikke demokrati, så er det vel diktatur.
Min gode kollega og jeg tager over til Hongkong Island, vi skal ud for at finde disse demokrater. Vi har hørt at de skulle være fredlige.
Vi stiger af Star Ferry – de 100 år gamle færger der krydser farvandet mellem Kowloon og Hongkong Island med minutters mellemrum – og går i land. Der er et mylder af Filippinske piger overalt. Det er søndag de har fri fra deres Au-pair jobs. De hygger sig sammen, spiser danser  og spiller kort og er nok ret ligeglade med demokratiet.

Videre møder vi de første vejspærringer men der er ingen folk, kun et par forkølede betjente bevogter afspærringen. Vi kan dog se nogle telte længere henne ad den store vej og vi begiver os ud i denne vandring hvor vi vil forsøge at opsøge den sympatiske bevægelse der kalder sig for Yellow Umbrella Revolution. Revolution, det lyder lidt bastant.
Det første vi møder på vej op ad bakken er nogle små børn der tegner midt på den brede mange-sporede  og dog afspærrede vej.  Der er kamerahold der filmer dem.

Da vi passerer bakketoppen, åbner der sig et spektakulært syn for os. Der er i hundredevis af små telte og et virvar af folk, boder, bannere. Der er madboder og områder hvor man kan sidde og skrive, arbejde eller holde møder. Og man har lavet overgange ved de store beton vejadskillelser mellem vejbanerne så man kan færdes let og ubesværet rundt.
Vi er ikke de eneste der har fundet på at bruge en søndag eftermiddag på at se på denne historiske tildragelse. Der er rigtig mange der som os kikker på og fotograferer.


Vejret er lunt vel et par og tyve grader og der hersker en yderst fredelig stemning.  Og også en humoristisk stemning. Der er en fotostage af den nuværende leder i Beijing. Man har udstyret ham med en gul paraply.  Det er han sikkert vild med. Et andet sted har en opfindsom sjæl konstrueret en cykel-banke-i-hovedet anordning. Når man træde i pedalerne kan man banke manden ned i en sort pose.


På en forunderlig måde er der både kaos og en vis organisering.  F.eks er der et sted hvor de er sympatiskilte fra forskellige lande. Tyskland, Finland, USA og så videre, der dog ingen fra Danmark. Det burde vi jo egentlig at have rådet bod på. Men der er ikke noget papir at se i den rette farve og størrelse
Der hænger bannere ned fra alle broerne over vejen og en kæmpekollage af paraplyer der spænder mellem hele to broer. På et banner står ”you may say I’m a dreamer, but I’m not the only one”,  John Lennons sang. Et utroligt stærkt og meget bevægende udsagn når man går rundt her. Overfor er The Lonnon Wall Hongkong. En mur der er klisteret til med små post-it sedler alle med korte udsagn, som sikkert alle udtrykker håb på en eller anden måde. Der er i hundredtusindvis af disse små stickers og folk går og læse dem. Så kan det da ikke bliver mere Lennonsk og det er dybt fascinerende.


Et sted hænger også et banner med George Orwells berømte citat ”All animals are equal, but some animals are more equal than others”. Det virker utrolig stærkt når man går her blandt disse venlige kinesere.

Et andet sted er der en dame der deler sange ud. Hun fatter så en mikrofon og synger for og snart er de en lille flok der synger sammen med hende. Det lyder egentlig ganske fint om end ret kinesisk. Det sprog egner sig ikke til at synge på.
Vi føler lidt historiens vingesus mens vi går her. Det er aldrig før sket, at Hongkong, der blev lovet fortsat demokrati efter at englænderne forlod deres kronkoloni i 1997, sætter sig op imod farmand i Beijing. Man kan kun have sympati for deres sag. Det er dog vanskeligt at forestille sig at det kan ende positivt for dem. Og hvordan det skal ende kan man godt frygte lidt for, for de er meget stålsatte. Barrikaderne er strippet sammen med strips i mængder der trodser enhver forestilling. Det vil tage måneder at klippe alle disse over igen med en bidetang.


Det sidste billede kan man vel frygtsomt kalde HongKong bag tremmer. Det er min gode kollega der fandt på dette motiv og det er jo ret godt tænkt, det skal han ha’


Ingen kommentarer: