tirsdag den 1. januar 2019

Nytårstalen 2018

Kære venner, 2018 er ved at rinde ud og hvilket år blev det så. Det bliver vi jo meget klogere på når Finn’s nytårsquiz bliver afsløret senere her i aften (den indledning brugte jeg også sidste år, og det var en success).

Jeg har dog tænkt mig at fabulere over temaer der har være meget oppe i tiden og som måske ikke er omfattet af førnævnte nytårsquiz.

Det overordnede tema for nytårsaftenen er helte, som jo også pryder vore nytårshatte på så fornem og sprudlende vis. Mine udvalgte temaer berører både helte og det modsatte, måske mest det sidste. Temaer der strækker sig fra Den Danske Sang over politikere, svindlere til de gode folk.

Den danske sang har jo her sidst på året været udsat for noget der kunne minde om et terrorangreb. Må man synge Den danske sang er en ung blond pige i forsamlinger hvor ikke alle er blonde. En mørkhåret udlænding føler sig krænket på CBS under fællessangen. Det laver en skrækkelig ravage. Alle bliver forargede, og alle taler om dette frontalangreb på det danskeste af det mest danske vi har – højskolesangbogen. Hvis man kan føle sig ekskluderet hvis man ikke er en blond pige, hvad hvis man så er en mand. Og hvad med Jyden er så stærk og sej, så vil alle fynboere og sjællændere jo føle sig ekskluderede – og hvad med lollikkerne. Hvad tør man synge. Heldigvis skærer rektor for CBS igennem og siger at man til alle tider skal kunne synge alt hvad højskolesangbogen byder på, også på CBS. Han er da en helt. 


Hjemme i vores julestue har denne batalje også sat sine spor. Vi har som bekendt en tradition med at sætte vore helte som stjerne øverst i juletræet og i år faldt afstemningen ud til fordel for den Danske sang og den unge blonde pige. Som symbol på hende valgte vi Helene, der godtnok hverken er ung eller blond, og hendes kontrafej kom til at triumfere i toppen af træet. Politikere hører ikke længere til mine helte - i hvert fald ikke de toneangivende, snarere det modsatte. Og ministre er nogle af de værste.
I sommers var der øjensynlig en kampagne på Facebook hvor flere ministre – bl.a statsministeren blev fotograferet sammen med en hjemløs hvor de priste Hus Forbi og opfordrede os alle til at købe denne avis. Det er en billig omgang for Lars Løkke at give en tyver, han har sgu da, om nogen, muligheden for, at gøre noget ved problemet for disse mennesker. Men der er flere stemmer i at posere på Facebook og give en tyver. Det er ikke særlig helteagtigt.

Madam Støjbergs svar på Alcatraz er heller ikke noget kønt syn. Men man må jo gøre noget for at holde fast i taburetterne. Og det nye buzzword er ”paradigmeskifte”. Mange ved ikke hvad dette smarte ord betyder, men her er forklaringen: Man opfinder et problem som næsten ingen kan se. Man snakker det op til et vældigt stort problem med brug af ord som mord, voldtægt, terror, osv. Og så løser man problemet på en spektakulær måde som f.eks. at bruge in lille milliard på at indrette en ø til omkring 100 uønskede personer. Ca. 10 mio. pr person, det lyder umiddelbart helt hen i vejret hvilket det også er. Men der er stemmer i det og for politikere er det meget værd og så må det godt koste noget.

Og 2018 blev året hvor svindlere og fusentaster nåede til nye højder. Danske Banks pengevaskemaskine vaskede helt op mod 1500 milliarder kroner. 1500 milliarder, et helt afsindigt stort beløb. Og det kom da også helt bag på ledelsen i Danske Bank at en lille estisk filial kunne være så effektiv.
Og så var der jo Britta. Man kan sige meget om Britta, men hun har da virkelig gjort noget for ligestillingen ud i svindelverdenen. Hun har kæmpet sig helt op på siden af Stein Bagger. Og hun har jo moneterne, - de 113 millioner i kontanter og ikke som Bagger, i værdipapirer.
Men Britta er jo ikke dømt endnu, så vi ved jo ikke om det er rigtigt. Det ved derimod Mai Mercado – socialministeren der nedgjort Britta til et slet og dårligt menneske.  Hun har dømt hende allerede inden, at hun har nået at se en retssal. Det bør man jo ikke, men der kan være stemmer i det.

Men der er også sket fantastiske ting i 2018. Den store redningsaktion i sommers i en Thailandsk grotte bød på rigtige helte. En hel verden holdt vejret mens disse brave dykkere reddede de 12 drenge ud sammen med deres træner. Se det var sandelig ægte helte og det var stort at opleve. 

Men mindre kan også gøre det: 
Det er takket være Ann, lykkedes mig at vænne mig til at gå med briller. Og det har jo være forudsætningen for at holde denne tale i det hele taget. Ann er en helt, skål for hende. 
Finn og Pia, I var med til at gøre den fantastiske operatur til Esbjerg helt fantastisk. En skam at I ikke nåede morgenbadningen i Vesterhavet. Den husker vi klart, os der stod det igennem. Skål for Pia og Finn.
Og Jan, der er en institution på linje med 90-års fødselsdagen ved dette nytårsselskab. Skål for Jan.
Og så vort kære værtspar. Vi har jo gået meget igennem også dette år – fester, rejser, cykelture, operature, biografture og ikke mindst dette fantastiske nytårsbud.  Skål for Karen og Poul Bent. 
Og så Solvejg, hun er jo min allerstørste helt. Skål for Solvejg.

2 kommentarer:

helene iversen sagde ...

Kære Helge
Det kan du bare det der at komme ind i alle hjørner og kroge med din tale,men at jeg skulle komme til toppen i træet juleaften var en overraskelse tak for det.Og så ønsker jeg jer alle et godt og lykkebringende Nytår.Fra kattemor Helene

Anonym sagde ...

Cards are then drawn alternately and 로스트아크 positioned on the Andar field or the Bahar field. If the joker doesn't seem instantly, players can then have a second round of betting, slowly adding to the total. There additionally be|can be} a special wager with elevated payouts generally known as|often identified as} the Super Bahar wager. The good, old sportsbook, the place casinos stored 5.46 % of cash wagered in 2021. The state’s books gained $445.1 million from the 176 places in operation.