fredag den 11. januar 2013

Livet på cykelstien 2.0Så sker det endelig. Efter næsten 2 års hyppig frekventering af cykelstien mellem Hørup og Nordals sker det. Jeg overhaler en mandsperson i fuld cykeludstyr. Ung og stærk ser han ud, men jeg overhaler ham og jeg holder ham bag mig. Af alle steder kører jeg fra ham op ad Egen bakke, sikke da en slapsvans. Jeg fryder mig overmåde og forestiller mig Jørgen Leths nasale kommentar. ”Plougsgaard kikker til siden og ser sin unge og lidt slatne modstander i øjnene, kvasten på den røde tophue er faldet af. Han kan se at han er tømt for kræfter. Han ser sig ikke længere tilbage og flår cyklen op af Alpe d’Egen….”

Og det på en dag hvor det ellers er rasende koldt og hvor det blæser en stiv modvind. Meteorologerne elsker at tale om WCF, Wind Chill Factor for tiden. I dag var der en wind chill factor så de -1 grad skulle føles som -10. Jeg frøs da også tæerne en smule.

Bortset fra det, nyder jeg mine cykelture, 22 km ud og 18 km hjem. Nu er der nok dem der vil spørge hvorfor der er længere ud end hjem og spørgsmålet er også relevant.
Det skydes PDF – Perceived Distance Factor. Eller Psychological Distance Factor. Oplevet afstand.
Egen bakke er vel 2 km på en god dag og med en PFD på 2 (den føles dobbelt så lang) giver det 2 km ekstra. Efter Guderup er der også en lang stigning på 3 km med en PFD på 1.5. Dette giver ekstra halvanden kilometer. 18+2+1,5 = 22 km, vi runder opad. Nu ville nogle måske indvende at PFD ville være negativ når det går nedad, men sådan er det ikke. Hjemad er der næsten altid modvind og man skal alligevel træde i pedalerne ned af Egen bakke.

For tiden er det dog hverken WCF eller PDF der er problemet, det er lyset. Eller rettere manglende lys. Det er altid bælgmørkt når man skal cykle. Og med mine Bilka diodelygter kan jeg ikke se en pind når der kommer modkørende biler og på cykelstien er der ikke megen hjælp fra hvide striber. De er åbenbart sparet væk. Dem der engang var, er dels blevet beskidte, dels slidt af og resten er overgroet med græs.  Man burde nok i et år med kommunalvalg lægge pres på borgmesteren, men på denne årstid er der nok ikke mange stemmer i det. Der er i hvert fald god plads på cykelstien for tiden.

2 kommentarer:

Anders Søe Plougsgaard sagde ...

Herlig tekst! Og PDF... Fanastisk, det kender jeg udmærket - både fra Egen bakke og fra Skanderborgvej, som byder på en lignende to kilometers bakke.

Der er jo også det fænomen som ikke er udtrykt ved en faktor, men som er kendt på cykelstierne som den trafikale relativitetsteori. Den siger at jo hurtigere man bevæger sig på cykel, jo større chance er der for modvind, ligegyldigt hvilken vej vinden blæser. Den kender jeg meget til.

Helge Søe Plougsgaard sagde ...

Ja, den trafikale relativitetsteori så sandt så sandt. Den oplevede jeg igår da jeg cyklede hjem. Da var PDFen faktisk negativ. Men det hævnede sig jo her til morgen hvor vinden ikke som forventet (og ønsket) havde drejet om i syd.